History Quiz for KBC preperation

History Quiz for KBC preperation
Solved History questions for KBC Quiz
Model Solved questions for KBC preparation in Quiz Form:history
1. Which one of the following philosophies is associated with Jainism?
(A) Sayadbad
(B) Yogachar
(C) Madhyanika
(D) Sunyavada
Ans. (A)

2. The Aryan gods invoked in an inscription from Boghazkoi are—
(A) Indra, Vishnu, Varuna & Nasatyas
(B) Rudra, Mitra, Indra & Nasatyas
(C) Indra, Mitra, Varuna & Nasatyas
(D) Mitra, Vishnu, Varuna & Indra
Ans. (C)

3. In Vajrayana Buddhism the spouse of the Buddha/Bodhisatva was known as—
(A) Matangi
(B) Yogini
(C) Dakini
(D) Tara
Ans. (D)

4. Match List I with List II & select the correct answer—
List I List II
(a) Asvalayana 1. Samhita
(b) Apastamba 2. Grihyasutra
(c) Maitrayana 3. Nirukta
(d) Yaska 4. Dharmasutra
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 3 1 2 4
(C) 2 3 1 4
(D) 2 4 1 3
Ans. (D)

5. Religion-wise the sculptures found at Kankali Tila in Mathura are—
(A) Buddhist
(B) Jaina
(C) Shakta
(D) Vaishnava
Ans. (B)

6. Which of the following were Vedic assemblies?
1. Sabha
2. Vidatha
3. Samiti
4. Parishad
(A) 1&2
(C) 1, 2&3
(B) 3&4
(D) l, 3&4
Ans. (C)

7. Jivaka, mentioned in the early Buddhist literature, was a—
(A) Bodhisatva
(B) King
(C) Merchant
(D) Physician
Ans. (D)

8. The Material culture of the later Vedic people in the Ganga-Yamuna valley may be gleaned from—
(A) Ochre — Colored pottery
(B) Painted grey ware
(C) Black & red ware
(D) Northern Black polished ware
Ans. (B)

9. Which of the following terms are used to de note Jaina texts?
1. Nirgranthas
2. Purvas
3. Angas
4. Upangs
(A) l, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 only
(D) 2 & 4 only
Ans. (B)

10. Match List I (Sutra literature) with List II (subject they dealt with) & select the correct answer by using the codes given below the lists—
List I List II
(a) Kalpa 1. Etymology
(b) Siksha 2. Phonetics
(c) Nirukta 3. Ritual
(d) Chhanda 4. Metre
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 3 2 4 1
(C) 2 3 4 1
(D) 2 3 1 4
Ans. (A)

11. Uposatha was practiced—
(A) By widows of Brahamnical religion through periodic fasting
(B) By Buddhist monks in an assembly
(C) By the Kapalikas as symbolic renunciation of pleasure in external objects
(D) By the tantrikas as part of their worship of shakti
Ans. (B)

12. ‘Brahma’ emerged as the supreme entity during the times of the—
(A) Rigveda
(C) Aranayakas
(B) Brahamanas
(D) Upanishada
Ans. (B)

13. The doctrine that the human personality consists of five skandhas is associated with—
(A) Buddha
(B) Mahavira
(C) Parashavanath
(D) Maskriputra Ghosal
Ans. (A)

14. Match List I with List II & select the correct answer—
List I List II
(a) Bairama 1. Battle axe
(b) Rama Dasarathi 2. Dwarf
(c) Kalki 3. Bow&Arrow
(d) Vamana 4. Horse & Sword
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 2 3 1 4
(C) 1 3 4 2
(D) 3 1 4 2
Ans. (C)

15. The concept of the Eight-fold path forms the theme of—
(A) Dharma Chakra Pravartana sutra
(B) Divyavadanam
(C) Dipavamsam
(D) Mahaparinirbawutra
Ans. (A)

16. Which one of the following statements regarding Purusha sukta is incorrect?
(A) It mentions in the seventh Mandala of the Rigveda
(B) It mentions the Brahmana as emanating from the mouth of the Primeval Being
(C) It shows the rise of hierarchy
(D) It accords religious sanction to the then emerging social structure
Ans. (A)

17. Which of the following hills is/are sacred to the Jainas?
1. Arbudagiri
2. Satrunjayagiri
3. Chandragiri
4. Urjayantagiri
(A) 1 only
(B) 1 and 3
(C) 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (D)

18. The vaishya is characterized as a tributary to another (anyasya balikrita) and to be eaten or lived upon by another (any asyadya) in the —
(A) Vajasaneyi samhita
(B) Aitareya Brahmana
(C) Atharva Veda
(D) Shatapatha Brahmana
Ans. (B)

19. Biographies of Jaina Tirthankaras are found in —
(A) Bhagavati sutra
(B) Kalpa sutra
(C) Niryavali sutra
(D) Uvasagadaso
Ans. (B)

20. Which one of the following is NOT true of woman in the Rigveda?
(A) They attended the proceedings of the Sabha
(B) They performed the sacrifice
(C) They took part an active part in battles
(D) They were married before puberty
Ans. (D)

21. What is the correct chronological order in which Buddhist councils were held at the following four places?
1. Vaishali
2. Rajagriha
3. Kashmir
4. Patliputra
(A) 1,2,3,4
(B) 4,3,2,1
(C) 2,1,3,4
(D) 2,1,4,3
Ans. (D)

22. Which one of the following combinations is true of the Rigvedic culture?
(A) Nature worship, Varna system, Image worship
(B) Rural, Pastoral, monarchical
(C) Barter system, sati system, sacredness of cow
(D) Matriarchy, Monogamy, defensive weapons
Ans. (B)

23. The hierarchy of the four varnas described in many of the early Buddhist texts is —
(A) Vessa, Sudda, Khattiya, Bahamanna
(B) Sudda, Vessa, Bahamanna, Khattiya
(C) Khattiya, Bahamana, Vessa, Sudda
(D) Vessa, Bahamanna, Khattiya, Sudda
Ans. (C)

24. Two versions known as the white & the black are available in the—
(A) Rigveda & Yajurveda
(B) Yajurveda alone
(C) Samaveda & Atharvaveda
(D) Atharvaveda alone
Ans. (B)

25. Among the panchviras who belonged to the vrishni clan, samba was the son of—
(A) Rohini
(B) Rukmani
(C) Jambavati
(D) Devaki
Ans. (C)

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)