Free History Objective Test UPSC Civil Services exam

Free History Objective Test UPSC Civil Services exam
UPSC Exam, Civil Services Exam Preparation help in form of History MCQ test
1. Which of the following are characteristics ascribed to Buddhism? Choose the correct answer given below —
1. Rejection of the authority of the Vedas
2. Emphasis on the role of the individual
3. Belief in the categories of jiva & ajiva
4. Theory of prakriti & Punisha
(A) l & 2
(B) 1, 3 & 4
(C) 2 & 3
(D) 3 & 4
Ans. (A)

2. Given below are some famous Buddhist sites. Which one of them shows the correct chronologies sequence in which they came into prominence?
(A) Nalanda, Nagarjunakonda, Amaravati, Sanchi
(B) Sanchi, Amaravati, Nagarjunakonda, Nalanda
(C) Sanchi, Amaravati, Nalanda, Nagarjunakonda
(D) Nagarjunakonda, Sanchi, Amaravati, Nalanda
Ans. (C)

3. In Vajrayana Buddhism the spouse of the Buddha/Bodhisatva was known as—
(A) Matarigi
(B) Yogini
(C) Dakini
(D) Tara
Ans. (D)

4. Which one of the following terms are used to denote Jaina texts?
1. Nirgranthas
2. Purvas
3. Angas
4. Upangas
(A) l, 2 & 3
(B) 2, 3 & 4
(C) l only
(D) 2 & 4 only
Ans. (B)

5. Hiuen-Tsang found Jainism flourishing in—
(A) Orissa
(B) Kashmir
(C) Bangal
(D) Bihar
Ans. (C)

6. The name of mother-goddess ‘Uma’ appears on the comes of—
(A) Kunindas
(B) Indo-Greeks
(C) Kushanas
(D) Guptas
Ans. (C)

7. Sramana is paired in early sources with—
(A) Ajivika
(B) Saugata
(C) Brahmana
(D) Nirgrantha
Ans. (B)

8. Though Ashoka had many sons, the inscriptions mention only one who is not mentioned in any other source. He is—
(A) Kunala
(B) Tivara
(C) Mahendra
(D) Jalauka
Ans. (B)

9. The term ‘Dharmasthiya’ used by Kautilya denoted—
(A) Educational institution
(B) Religious institution
(C) Judicial court
(D) Department of revenue
Ans. (C)

10. The royal title Kaisarawas derived from—
(A) Persian
(B) Scythian
(C) Chinese
(D) Roman
Ans. (D)

11. Which of the following were among items imported from the Roman world?
1. Silk
2. Female slaves
3. Wine
4. Coral
(A) 1, 2 & 3
(B) 2, 3 & 4
(C) 1, 3 & 4
(D) 1, 2 & 4
Ans. (B)

12. Ghatiyantra was. used in early India for—
(A) Manufacture of vessels of metal
(B) Pouring of water in sacrificial rituals
(C) Conducting Tantric rituals
(D) Irrigation from wells
Ans. (D)

13. The tern ‘Deramatrika’ refers to—
(A) The divine mother
(B) One’s homeland
(C) Lady with divine quality
(D) Country with rainfall
Ans. (D)

14. Match List I with List II
List I List II
(a) Kaliyas 1. Pippalivana
(b) Mauryas 2. Vaishali
(c) Videhas 3. Ramagama
(d) Lichchhavies 4. Mithila
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 1 4 2 3
(C) 3 1 4 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (C)

15. The Chalukya king Kumarpala is said to have instituted a Jaina reformation under the guidance of—
(A) Mallinatha
(B) Sthulbhadra
(C) Nyay Chandra
(D) Hemchandra
Ans. (D)

16. Which One of the following were included in the antyaja category of people mentioned in the ‘Dharma shastras’?
(A) Yavanas
(B) Shaharas
(C) Shudras
(D) Chandelas
Ans. (D)

17. What is the correct sequence of the following in the history of South India?
1. Expansion of the Mauryan rule.
2. Beginnings of the megalithic culture
3. Sangamage
4. Pallava ascendancy
(A) 2, 3, 1, 4
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 2, 1, 4, 3
(D) l, 2, 3, 4
Ans. (B)

18. Uposatha was practised—
(A) By widows of the Brabmanical religion through periodic fasting
(B) By Buddhist monks in an assembly
(C) By the Kapalikas as symbolic renunciation of pleasure in external object
(D) By the Tantric as part of their worship of shakti
Ans. (B)

19. The doctrine that the human personality consists of five Skandas is associated with—
(A) Buddha
(B) Mahavira
(C) Parsvanatha
(D) Makhalliputta Gosala
Ans. (A)

20. Nagarjuna’s Sunyavada is expounded in-.-..
(A) Yogachara
(B) Vaibbashika
(C) Madhyarnika
(D) Sautrantika
Ans. (C)

21. Which among the following accepts only pratyaksha pramana?
(A) Mimamsa
(B) Nyaya
(C) Samkhya
(D) Lokayata
Ans. (D)

22.. Which of the following hills is/are sacred to the Jainas? .
1. Arbuctagiri
2 Satrunjayagiri
3 Chandragiri
4. Urjayantagiri
(A) l only
(B) 1 & 3
(C) 2 & 4
(D) 1, 2, 3 & 4
Ans. (D)

23. Which of the following were ruling powers in whose records the worship of Skanda is found mentioned?
1. Satavahanas
2. Yaudheyas
3. Ikshavakus
4. Chedis
(A) 1& 2
(B) 1 & 3
(C) 2 & 3
(D) 3 & 4
Ans. (C)

24. Periyapuranam.is a work on—
(A) Bengal Vaishnavism
(B) Tamil shavism
(C) Kashmir shaivism
(D) Post-Gupta shaktism
Ans. (B)

25; Match List I with List II and select the correct answer—
List I
(Source)
(a) Greek sources
(b) Jaina sources
(c) Buddhist. sources
(d) Brabmanical sources
ListII
(Information about Chandragupta Maurya, corrector incorrect, given in sources in List I)
1. He was born in a humble family.
2. He was the son of a Kshatriya.
3. Hewasasudra
4. He was the son of a village head man’s daughter
5. He was a Jain
Codes:
(A) 1, 2 & 3
(C) 1, 3 & 4
(B) 2, 3 & 4
(D) l, 2 & 4
Ans. (C)

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

thanks gud mcq

Leave a comment

(required)

(required)